I dagens samhälle är internet en daglig följeslagare som hjälper oss att hitta svar på våra frågor. Tyvärr kan det vara mindre tillgängligt för personer med funktionshinder av olika anledningar. För att säkerställa att alla har möjlighet att navigera och dra nytta av allt det innehåll som internet erbjuder, har Web Accessibility Initiative (WAI) utvecklat riktlinjer för att skapa en mer inkluderande webb. Dessa riktlinjer går under namnet Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
I början på oktober uppdaterades WCAG från version 2.1 till 2.2 av The World Wide Web Consortium (W3C). I det här blogginlägget hjälper vi dig att förstå vad som är nytt och vad det innebär för dig som offentlig aktör.
Hur påverkar det dig som offentlig aktör?
För närvarande har detta ingen betydelse för dig som offentlig aktör, eftersom tillsynsmyndigheten Digg (Mydigheten för digital förvaltning), utgår ifrån EN-standarden som bygger på WCAG 2.1.
Den kommande versionen av EN-standarden förväntas att implementeras först i september 2025. Det är först vid detta tillfälle som Digg kommer att uppdatera sina föreskrifter och tills dess förblir WCAG 2.1 det som ligger till grund för tillsynsarbetet. Om du vill ligga steget före kan du som offentlig aktör självklart börja anpassa dig till WCAG 2.2 redan nu.
Vad är WCAG 2.2?
WCAG 2.2 är en uppsättning riktlinjer som främjar ökad tillgänglighet för personer med funktionshinder. Dessa riktlinjer syftar till att göra webbsidor mer användbara för individer som exempelvis är döva, blinda eller har begränsad rörlighet. WCAG 2.2 fokuserar särskilt på webbinnehåll som är tillgängligt via bärbara datorer, stationära datorer, surfplattor och mobiltelefoner.
För den nyfikna – vad är nytt i WCAG 2.2?
Totalt är det nio nya kriterier som har lagts till i version 2.2 och när EN-standarden uppdateras kommer DOS-lagen omfattas av de sex nya kriterierna som är på A- och AA-nivå. De tre resterande kriterierna är på AAA-nivå vilket DOS-lagen inte omfattas av.
De sex kriterierna på A och AA nivå som i framtiden kommer inkluderas av DOS-lagen är:
- 2.5.7 (AA): Funktioner som innebär att användaren förflyttar ett objekt genom att använda musen eller dra med fingret på en pekskärm måste ha alternativa metoder för genomförande. Användaren bör kunna utföra samma funktion med antingen musen eller ett finger, utan att vara tvungen att dra objektet med fingret.
- 2.5.8 (AA): Minsta klickytan för ett interaktivt objekt ska vara 24 x 24 pixlar.
- 3.2.6 (A): Om webbplatsen innehåller hjälpfunktioner (till exempel kontaktinformation eller en chattbot) så ska dessa funktioner finnas på samma ställe på alla sidor på webbplatsen.
- 3.3.7 (A): Om du har angivit information en gång ska du inte behöva svara på samma fråga igen. Till exempel, om du redan har angett ditt namn, bör du inte bli ombedd att göra det igenom inom samma process.
- 3.3.8 (AA): Om det finns en autentiseringsfunktion (till exempel inloggning) bör den vara användbar utan att kräva någon form av kognitiv ansträngning, som att behöva komma ihåg ett lösenord.
Ett av kraven från WCAG 2.1 har tagits bort i version 2.2. Det avser validering av koden. Detta beslut togs på grund av utmaningarna med att validera dynamisk kod, och med tanke på att de flesta webbsidor idag är mer eller mindre dynamiska. WC3 genomförde denna ändring i den befintliga WCAG-versionen redan i september 2023, vilket resulterade i borttagandet av kravet på kodvalidering. Som ett resultat av detta granskar inte längre Digg kodvalideringen under tillsynen.
För att sammanfatta kortfattat, uppdateringarna i WCAG 2.2 fokuserar i hög grad på att förbättra tydligheten när användaren navigerar på en webbplats.
————
Behöver du hjälp med digital tillgänglighet? Tveka inte att kontakta oss på Wordcloud så hjälper vi dig vidare.