Vad är VPN?

Vad är VPN?

Förkortningen VPN står för ”Virtuellt privat nätverk” och genom att använda det blir du kort och gott mer anonym på internet.
När du surfar på nätet har din internetuppkoppling ett nummer– en så kallad IP-adress. Det är information som är öppen för alla, och kan användas för att till exempel skräddarsy reklam för dig enligt din tidigare sökhistorik.

Genom att använda en VPN-tjänst kan du istället surfa mer anonymt. Din internettrafik går då via leverantörens server istället, vilket betyder att din internetuppkoppling får en ny IP-adress och inte kan kopplas direkt till dig längre.

Att använda sig av en VPN-lösning ger också en möjlighet att sammankoppla flera datoranvändare, så att det ser ut som att de surfar från ett och samma nätverk. Detta används till exempel för att anställda på företag ska kunna använda företagets nätverk oberoende var de befinner sig.

Man kan säga att VPN utökar gränsen till användaren.

 

Det blir allt mer vanligt att använda VPN

Men vad innebär det egentligen rent konkret? Låt oss ge några exempel på vad det kan användas till:

Ökad säkerhet
Du kanske inte har tänkt på det förut, men det är inte alltid säkert att koppla upp din dator via allmänna wifi-nätverk. Det är rent ut sagt rätt enkelt för andra som använder nätverket samtidigt att få åtkomst till dina uppgifter. Genom att använda en VPN-server kan du skydda din dator mot olika cyberintrång.

Undvik geoblockering
Det är väldigt vanligt att man som användare inte kan nå innehåll från andra länder, eftersom en del webbsidor inte tillåter användare från andra länder att besöka dem. Du kan till exempel inte se på ”Melodifestivalen” på SVT play om du befinner dig på semester i Grekland. Men om du använder en VPN-tjänst har du dock möjlighet att komma runt denna geoblockering, eftersom trafiken då går via leverantörens server från ett helt annat land än det du befinner dig i.

Skydda din integritet
Genom att använda en VPN-tjänst blir du mer integritetsskyddad. Du kan undvika avlyssning eller spårning av till exempel olika annonsörer. Som nämnt ovan blir du mer anonym på internet eftersom tjänsten krypterar och privatiserar all data som skickas ut eller tas emot när du surfar.

 

Men är detta verkligen lagligt, kanske du tänker?

Ja, det är lagligt att använda VPN i Sverige. I andra länder finns det dock en del begränsningar med att använda sig av en sådan tjänst.

Det ska även nämnas att det finns flera olika slags VPN-tjänster, både sådana som är gratis och sådana som innebär ett betalabonnemang. Skillnaden är att genom att använda sig av gratistjänster medföljer en del begränsningar, och det inte klassas lika säkert som de du behöver betala för.

Här är exempel på några av de vanligaste och mest omtyckta betaltjänsterna för VPN:

  • Express VPN
  • Cyberghost
  • Nord VPN
  • Atlas VPN
  • Hotspot Shield
  • Surfshark
  • Ivacy
  • Windscribe

 

Till sist vill vi tillägga att vi rekommenderar att du ser över säkerheten för hur du hanterar dina VPN-lösningar. Några tips är att se till att du använder tvåfaktorsautentisering, att du ständigt övervakar dina loggar och att dina VPN-lösningar alltid är väl uppdaterade.