6 viktiga kvinnor i teknikhistorien

6 viktiga kvinnor i teknikhistorien

Kan kvinnor verkligen jobba med IT och tech?

Svaret är SÅKLART ett stort, rungande ja – titta bara på oss till exempel 😉
Men det är dock, och har alltid varit, en mycket mansdominerad bransch. Ibland så pass att många viktiga kvinnor har hamnat i skymundan. Kvinnor med enorm kunskap som har skapat stora, tekniska genombrott som har påverkat vår historia.

Vi vill passa på att lyfta några av dessa innovativa kvinnor. Med betoning på några – för det finns så många att vi inte kan räkna dem. Dessa viktiga kvinnor har inte fått ens i närheten av den uppmärksamhet som de är förtjänta av.

En hyllning går därför till …

1. Radia Perlan

Radia Perlan är en kvinna som brukar kallas ”internets moder”.

Perlan anses vara en oerhört betydelsefull person inom teknikens värld. Hon har arbetat mycket med ip-routing, och har påverkat hur dagens switchar fungerar – det vill säga enheter som ansluter andra enheter till ett nätverk.

Perlan är grundaren till algoritmen STP (Spanning Tree Protocol) som används som en slags bas för drift av nätverksbryggor. Algoritmen skapades innan switchar ens fanns och har därför haft en betydande roll för internets enorma expansion.

Radia Perlan är doktor i datavetenskap samt är en av få kvinnor som har en magisterexamen inom matematik från MIT (Massachusetts Institute of Technology). Hon är även författare till böckerna ”Interconnections” och ”Network Security”, två böcker som har haft mycket inflytande på IT- och techbranschen.

 

2. Ada Lovelace

Ada Lovelace är världens första datorprogrammerare. Hon är en brittisk matematiker som lade grunden till dagens sätt att programmera.

Lovelace fick år 1833 i uppdrag att översätta dokument till uppfinnaren Charles Babbages så kallade ”analytiska motor” för lagring av information. Den brukar även kallas för en mekanisk dator – en slags pionjär till dagens dator.

Men Lovelace valde att inte stanna där, utan såg potentialen hos motorn. Istället för att bara göra en översättning lade hon till flera anteckningar som senare faktiskt användes för att utveckla moderna datorer. Hon skapade algoritmer som idag utförs maskinellt, och anses därför vara den första programmeraren någonsin.

Lovelace hann dock gå bort innan hon fick se att hennes kod användes, och hon fick inget offentligt erkännande under sin livstid.

 

3. Grace Hopper

Grace Hopper var även hon en viktig person för dataprogrammeringsbranschen.
Hopper lade grunden för ett flertal av de dataprogrammeringstermer som används än idag, som till exempel ordet bug.

”Min dator buggar!”

Du har säkert hört, eller använt själv, att man ofta säger att teknik ”buggar” när det är något som är problematiskt. Termen bug (’insekt’) står nämligen för, defekt i datorprogram som gör att det producerar ett felaktigt eller oväntat resultat.

Under sin karriär uppfann och utvecklade Hopper den första kompilatorn, det vill säga ett datorprogram som användes för att översätta text till programmeringsspråk.

Grace Hopper var även den som designade det maskinoberoende databehandlingsspråket Flow Matic – grunden till det vidareutvecklade programmeringsspråk som vi idag kallar för COBOL (Common Business-Oriented Language). Hon var även med och arbetade med den första kommersiella datorn i USA – UNIVAC I.

Utöver att vara datavetare var Grace Hopper den första kvinnan någonsin som slutförde en doktorsexamen i matematik på Yale University. Senare fick hon titeln som amiral för den amerikanska marinkåren.

 

4. Mary Kenneth Keller

Mary Kenneth Keller var nunna och den första kvinnan som någonsin doktorerat i datavetenskap.

Trots att det fanns regler som endast tillät män att studera vid universitetet valde Keller att frångå dem och börja studera matematik och datorvetenskap. Det ledde till att hon till slut fick en doktorsexamen 1965.

Keller är en viktig person i datorhistorien. Hon var med och utvecklade datorspråket BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code). Genom detta gjorde hon datorvetenskapen mycket mer lättillgänglig för befolkningen – däribland även kvinnorna.

Under de tjugo sista åren av hennes arbetsliv var hon ordförande på den datavetenskapliga avdelningen vid Clarke College i Iowa.

 

5. Hady Lamarr

Hedy Lamarr är en kvinna som har varit haft stor inverkan på dagens trådlösa teknologi.

Hon är nämligen en av de personer som har varit med och utvecklat spridningsspektrum-tekniken. En teknologi som användes för att dölja radiosändningar – genom att låta signalen frekvent byta från en kanal till en annan i ett förutbestämt mönster.

Denna teknik har legat till grund för CDMA (Code Division Multiple Access), mer känt som 2G eller 3G. Det har varit en mycket viktig grundbult för dagens trådlösa teknik, bland annat wi-fi och Bluetooth.

Från början var det tänkt att detta kommunikationssystem skulle användas i hemlighet för att bekämpa nazisterna under andra världskriget. Det var dock senare, under 1950-talet, som tekniken började användas inom den amerikanska militären. Då användes den för att i det dolda kunna kommunicera med torpeder på distans.

Hedy Lamarr är dock mest känd för sina filmroller. Hon var en även en mycket populär skådespelare, som hade sitt genombrott under 1930- och 40-talet.

 

6. Laila Ohlgren

Svenska Laila Ohlgren var en mycket viktig person för den tidiga utvecklingen av mobiltelefoni. Ohlgren skapade nämligen själva uppringningsknappen.

Den dåliga täckningen förr gjorde ofta så att mobiltelefonen inte kunde hantera alla de siffror man slog i mobilnumret för att ringa någon. Mobiltelefonen tappade täckningen efter varje siffra. Ohlgrens tanke var då att skapa en möjlighet för mobilerna att lagra numret i telefonens minne, för att sedan påbörja samtalet när alla siffror var memorerade. Därav kom hon på idén med själva uppringningsknappen som vi använder idag.

Ohlgren var även den första kvinnan någonsin som har fått det prestigefyllda ingenjörspriset Polhemspriset.

 

Det här är som sagt endast ett axplock av de viktiga kvinnor som har gjort något för IT och teknik genom historien.

 

Några andra viktiga kvinnor inom teknikhistorien som är värda att nämna är:

  • Susan Kare – skapade den legendariska Apple-ikonen.
  • Gladys West – gjorde matematiska beräkningar som lade grunden till dagens GPS.
  • Marissa Mayer – utvecklade flera av deras viktiga nyckelprodukter för sökmotorer, som till exempel Google Maps och Gmail.

Vi är tacksamma för allt vad de har gjort för dagens teknik.

 

Nu blickar vi framåt och hoppas se många fler unga, kvinnliga stjärnor skapa historia inom IT och tech!