Sökoptimera bilder på din webbplats

Sökoptimera bilder på din webbplats

När du publicerar ett inlägg har bilder en viktig betydelse för att öka intresset hos läsaren och kan dessutom öka läsbarheten på dina texter. Men visste du om att det inte bara är texterna på din webbplats som är viktig för rankingen, utan även dina bilder?

Idag står bildsökningarna på Google för cirka 22% av alla sökningar så det kan vara bra att se över om dina bilder är sökoptimerade eller inte.

 

Vad behöver du tänka på när du ska sökoptimera en bild?

Hjälp Google att förstå vad dina bilder faktiskt föreställer. När en sökmotor ska förstå vad en bild innehåller läser den av en ”alt-tagg” som finns i webbplatsens HTML-kod. Genom att skriva en beskrivande alt-text hjälper du Google att förstå vad bilden innehåller och du ökar chanserna för att din webbplats rankas högt hos sökmotorerna.

 

Men vad är egentligen en alt-text?

En alt-text syns i regel inte på din webbplats och den ska därför inte förväxlas med bildrubriken eller bildtexten som syns i texten på webbplatsen. Alt-text, även kallat för alternativ text, är den text som visas om bilden inte kan läsas in på webbplatsen samt den text som blir uppläst om en skärmläsare används. Alt-texten har därför flera viktiga funktioner för att din webbplats ska rankas högt utöver vanlig SEO.

 

Så vad är egentligen en bra alt-text?

För att tydliggöra vad som är en bra och mindre bra alt-text har vi listat tre exempel nedan. Tänk dig att alt-texten ska beskriva bilden som är ett foto på en beige soffa.

En beige soffa i ett vardagsrum mot en ljus bakgrund

 

❌ <img src=”soffa.jpg” alt= ”Billiga soffor. Handla soffor hos oss”/>

 

Det du ser ovan är ett exempel på hur en alt-text inte ska se ut. I detta fall beskriver inte alt-texten bildens alls, utan innehåller istället olika nyckelfraser som webbplatsen använder.

 

☑️ <img src=”soffa.jpg” alt= ”En bild av en soffa”/>

 

Nu har vi hamnat ett steg i rätt riktning, men vi kan fortfarande optimera alt-texten ytterligare. En alt-text bör inte innehålla mer än 125 tecken så slösa inte tecken på onödig information som exempelvis ”en bild av” eller ”det föreställer en”. Fokusera på vad som faktiskt finns med i bilden och uttryck det med hjälp av ord.

 

✅ <img src=”soffa.jpg” alt= ”En beige soffa i ett vardagsrum mot en ljus bakgrund”/>

 

Nu har vi hamnat rätt! I alt-texten finns nyckelordet med på ett naturligt sätt och det går att sätta in bilden i ett sammanhang, vilket gör att webbplatsen blir mer tillgänglig. Är det någon som söker efter en beige soffa att ha i ett vardagsrum, så finns det stor risk att bilden rankas högre eftersom du har beskrivit det i alt-texten.

 

Vad kan du tänka på när du sökoptimerar bilder på din webbplats?

  • Ha en beskrivande alt-text. Föreställ dig att du ska beskriva en bild för en person med förbundna ögon.
  • Tänk ur användarens perspektiv. Vilka sökord/nyckelord använder de för att hitta till just din webbplats?
  • Sträva alltid efter att få med ditt nyckelord i texten. Tänk på att nyckelordet ska passa ihop med bilden och vara beskrivande.
  • Använd inte för många, men inte heller för få tecken i din alt-text. Försök att hålla dig inom ramen för 10–125 tecken.

 

Som tidigare sagt så har bilder har en väldigt viktig funktion på en webbplats, inte bara för att göra innehållet mer intressant utan även för att öka läsbarheten. Men nu har du dessutom lärt dig att bilder även är viktiga ur en SEO-synpunkt och kan resultera i att din webbplats rankas högre av Google och andra sökmotorer. Så ta dig en funderare och tänk över om dina bilder är sökoptimerade. Om inte, kanske det kan vara något för just er?

 

Låter detta krångligt? Kontakta oss på Wordcloud så hjälper vi dig vidare.